Kako smo nastali?

Renato Vuković je rođen 17. 02. 1991. godine u Kikindi, gde je i odrastao. Već u srednjoj školi pokazivao je sklonost ka praktičnoj primeni prirodnih nauka i veliki talenat za hemiju. U želji da produbi svoja znanja, nakon završetka srednje škole upisao je Prirodno – matematički fakultet u Novom Sadu na katedri za hemiju.

Željan novih iskustava, prepoznao je sebe u naučnom radu, stičući brzo nova znanja. Bio je odličan student, a njegova kreativnost i zainteresovanost za nauku brzo su zapaženi. Postao je član marketing tima Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, čiji je zadatak da mlađim generacijama dočara lepšu i zanimljiviju stranu nauke i da ih zainteresuje da se i sami upuste u veliku naučnu avanturu. Vedrog duha, pristojno vaspitan, svestran, angažovan u brojnim fakultetskim aktivnostima i uvek spreman da pomogne, bio je omiljen među kolegama i nastavnicima. Planirao je, nakon završenih osnovnih akademskih studija, da nastavi studije na Hemijsko-tehnološkom fakultetu u Milanu, a potom da nastavi sa naučnim radom kao asistent na PMF u Novom Sadu.

Renato nije imao interesovanje samo za nauku i nije se ograničavao samo na fakultetske aktivnosti. Bio je dobar sportista i aktivno trenirao u klubu američkog fudbala „Mamuti“ iz Kikinde, gde je prepoznat kao borben, snažan, izdržljiv i korektan član tima, koji se uvek ponašao sportski kako prema svojim saigračima, tako i prema protivnicima. Bavio se muzikom i odlično svirao gitaru. Poznavao je informacione tehnologije i govorio strane jezike.

Želeo je i više od toga. Maštao je o stvarima koje bi ga još više ispunile i učinile još korisnijim. Došao je na ideju da primeni svoja stečena znanja da bi pomagao ljudima, da napravi nove preparate izuzetnog kvaliteta sa lekovitim svojstvima, pa je započeo proizvodnju prirodnih sapuna i kozmetičkih preparata po sopstvenim recepturama, koje je stvarao i usavršavao u laboratoriji. Tako je nastala R Natura Panonica.

Renatove planove i želje osujetila je tragedija koja se desila 01.04.2012. u diskoteci „Contrast“ u Novom Sadu, kada je šest mladih ljudi, među kojima je bio i on, izgubilo živote u požaru. Ostala je neostvarena njegova želja da svoje znanje, talenat i kreativnost nastavi da upotrebljava da bi stvarao proizvode koji će pomagati ljudima.

U maju 2012. godine Renatu je, kao najboljem studentu, posthumno dodeljena nagrada Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu „PMF – DA, TO SAM JA“.

R Natura Panonica je nastavila proizvodnju po Renatovim izvornim recepturama, pridržavajući se njegovih osnovnih principa i visokih kriterijuma, i posvećujući svakom svom proizvodu pažnju kakvu Renato zaslužuje.