Nema proizvoda u korpi.

O prirodnoj kozmetici

O prirodnoj kozmetici

Prirodna kozmetika koristi sastojke dobijene iz prirodnih izvora, poput biljaka, cvetova, ulja i ekstrakta. Prirodne sirovine su prirodnih boja, bez veštačkih mirisa i vrlo su skupe. S druge strane, sintetička kozmetika koristi hemijski dobijene sastojke najčešće iz derivata nafte. One su bele boje i praškaste pa na izgled deluju malo plastično, a njihova prednost je to što su znatno jeftinije.

Jedna od glavnih prednosti prirodne kozmetike je odsustvo štetnih hemikalija i nepotrebnih aditiva. Sintetička kozmetika često sadrži kemikalije poput parabena, sulfata koji mogu izazvati iritacije kože i alergijske reakcije. Prirodna kozmetika, s druge strane, koristi prirodne konzervanse i sastojke koji su blagi prema koži, uz minilmani rizik od nuspojava.

Još jedna važna razlika je koncentracija aktivnih sastojaka. Prirodna kozmetika često sadrži visoke koncentracije biljnih ekstrakata, ulja i vitamina koji imaju pozitivan učinak na kožu. Sintetička kozmetika često koristi manje koncentracije aktivnih sastojaka te se bazira na brzim i privremenim rešenjima. Prirodna kozmetika, s druge strane, pruža dugotrajniju njegu kože i potiče prirodnu obnovu.

Povoljnost prirodne kozmetike takođe se ogleda u njenom održivom pristupu. Korišćenje prirodnih sastojaka smanjuje negativne uticaje na prirodnu sredinu. Takođe, mnogi proizvođači prirodne kozmetike provode postupke proizvodnje koji poštuju prirodnu sredinu i izbegavaju testiranje na životinjama.

Važno je napomenuti da i sintetička kozmetika ima svoje prednosti. Sintetički sastojci često pružaju brže rezultate i mogu biti delotvorni u specifičnim tretmanima. Međutim, dugoročno gledano, prirodna kozmetika nudi više prednosti za dugotrajnu negu kože i održivu lepotu.

Prirodna kozmetika, sa svojim visokim udelom prirodnih sastojaka, pruža nežnu, blagu i dugotrajnu negukože, naglašavajući lepotu koja dolazi iz prirode.

O prirodnoj kozmetici kod nas postoje i neke zablude, kao što su:

  • Kada kazemo prirodna kozmetika često se pomisli na masne balsame koje najčešće zovemo melemima.
  • Izraz „prirodno“ se nekad prevarno koristi kako bi se privukli neupućeni potrošači da kupe proizvod koji od prirodnih sastojaka ima samo jedan i to najčešće ulje neke biljke.
  • Da li je nesto prirodno ili vegan? Potrošači koji nisu upućeni stavljaju znak jednakosti između oznake „vegan“ i „prirodno“. „Vegan“ znaci da proizvod u svom sastavu nema sirovina koje su životinjskog porekla (što su najčešće colagen, elastin, lanolin) ali u takvim proizvodima se često nalaze druge supstance koje su veštačkog porekla.

Pravi prirodan proizvod se dokazuje sirovinama koje imaju sertifikat koji to i potvrđuje.

Proizvodi Natura Panonica su 99 % prirodni, potpuno bezbedni i imaju visoku delotvornost, a takva njihova svojstva potkrepljena su obimnom PIF dokumentacijom za svaki pojedinačni proizvod i sertifikatom GMP ISO 22716 standarda izdatom od strane akreditovane evropske organizacije.